Cestovatel v čase

29.12.2012 15:37

Místo děje: New York, Times Square; datum: 15. červen 1950 čas: pozdní večer, asi 23:10.

Právě skončilo poslední představení, diváci vycházejí z divadla a mísí se s kolemjdoucími. Je příjemný, teplý večer. Najednou se ozve hlasitý skřípot brzd, který doprovází zděšený výkřik. Lidé se zastavují, otáčejí hlavu. Došlo k nehodě, někoho srazilo auto. Řidič, ještě zděšením celý bez sebe, líčí třesoucím se hlasem, že mu do jízdní dráhy náhle vstoupil nějaký „chlápek", a to tak nečekaně, že už se vůz nedal zastavit.

Na vozovce skutečně leží mrtvý muž. Jeho oblečení je velmi neobvyklé. Má na sobě  staromódní kalhoty, lakované boty s vysokými podpatky a velkými třpytivými  přezkami. Jeho košile je ozdobená jabotem, sako je nezvykle dlouhé. Vedle jeho  hlavy leží klobouk s širokou krempou. Vše v nejlepší kvalitě a nové, neobnošené. To  bylo velmi zvláštní, neboť v tomto stylu se oblékali muži naposled v 19. století!  Mezitím dorazili na místo neštěstí příslušníci policie a začali s vý- 45 slechem  svědků, když předtím rutinně zajistili doklady, které měl mrtvý u sebe.

V jeho náprsní tašce našli muži zákona několik vizitek se jménem Rudolf Fenz, účtenku za pronájem koňského spřežení, znějící rovněž na jméno Rudolf Fenz, a větší peněžní obnos - ovšem v bankovkách, které už dávno nebyly v oběhu. Nakonec objevili v kapse také dopis adresovaný muži stejného jména. Poštovní razítko na obálce obsahovalo i datum: červen 1876.

Když se ani po několika dnech nepřihlásil žádný rodinný příslušník zemřelého, byla celá záležitost předána oddělení pro nezvěstné osoby. Dalším vyšetřováním případu byl pověřen inspektor Hubert V. Rihn. Po mnoha pečlivých rešerších v archivech se jedinou stopou ukázal být telefonní seznam z roku 1939, který obsahoval jméno Rudolf Fenz ml Ale i tento muž byl dávno mrtvý. Vdova po něm policii sdělila, že chodec sražený autem rozhodně nemohl být její manžel. Ani její tchán Rudolf Fenz senior nepřipadal v úvahu, protože v roce 1876 za nikdy neobjasněných okolností zmizel.

Tenkrát, stalo se to jednoho jarního dne, vyšel pan Fenz před  dům, aby si tam vykouřil oblíbené cigárko. Nechtěl kouřit v  bytě, protože jeho paní nesnášela cigaretový kouř. Od té  chvíle už ho nikdy nikdo nespatřil. Rudolf Fenz starší zmizel  beze stopy. Inspektor Rihn pracoval velmi svědomitě. V  policejním archivu nalezl záznam, který ženinu výpověď  potvrzuje. V roce 1876 byl skutečně jako nezvěstný nahlášen Rudolf Fenz, stáří 29 let. Jako poslední ho viděla jeho manželka, když vycházel před dům; měl na sobě sako, na nohou lakované boty s třpytivými přezkami a na hlavě klobouk s širokou krempou. Nikdy nebyl nalezen.

Případ Rudolf Fenz není dodnes objasněný.